دادخواست برای چک برگشتی
مطالبه حقوقی وجه چک
راههای متعددی برای وصول وجه چک برگشتی وجود دارد .اما بی شک هر راه شرایط ،عیوب و مزایای خود را دارد.بنابراین نمی توان برای وصول وجه چک برگشتی از هر راهی که تمایل داریم اقدام کنیم بلکه بسته به چک،شرایط وصول و اهداف خود باید بهترین روش را انتخاب نماییم.بدون شک استفاده از وکلای متخصص در این زمینه بهترین و کوتاهترین راه رسیدن به بیشترین نتیجه می باشد.
یکی از روش های مطالبه، مسیر حقوقی و ارائه دادخواست برای چک برگشتی می باشد.این روش بعد از اصلاحات قانون صدور چک در سال 97 خود به دو طریق امکان پذیر است:
-
ارائه دادخواست برای چک برگشتی به صورت رسیدگی و صدور حکم.
-
ارائه دادخواست برای صدور اجرائیه بدون رسیدگی و صدور حکم.
روش اول که همان روش قدیمی و معمول وصول چک می باشد بیشترین قدرت را در میان همه روش های دیگر دارد .زیرا در این روش می توان اصل مبلغ ،خسارات دادرسی و حق الوکاله وکیل و همچنین خسارت تاخیر تادیه را مطالبه نمود.بعلاوه در این روش می توان علیه صادرکننده ،ظهرنویسان و ضامنین چک به صورت همزمان طرح دعوا نمود.نکته مهم اینکه در این روش رسیدگی ارائه دادخواست برای چک برگشتی برای چک های مشروط ،تضمینی و معیوب نیز وجود دارد.
اما عیب این روش اول در هزینه بالای دادرسی و دوم در مدت زمان طولانی لازم برای رسیدن به نتیجه می باشد.
دومین روش که از ابتکارات قانون جدید است هیچ کدام از معایب فوق را ندارد ولی محدودیت هایی برای ارائه دادخواست در این زمینه وجود دارد.
ماده 23 قانون جدید صدور چک شروطی را برای صدور اجرائیه قید کرده است . این شروط بدین معناست که فقط علیه صادرکننده و فقط نسبت به اصل مبلغ چک آن هم در چک هایی که هیچگونه قید و شرط یا مشکل حقوقی دیگری نداشته باشند اجرائیه صادر می شود.
این روش که فقط مخصوص چک های صیادی می باشد برای آن دسته از چک هایی مناسب است که از تاریخ آن مدت زمان زیادی نگذشته باشد و هیچ مسئول دیگری برای پرداخت آن نیز وجود نداشته یا تمایلی به ارائه دادخواست برای چک برگشتی علیه سایر مسئولان نداشته باشید.
در نوع اول این امکان نیز وجود دارد که همزمان با ارائه دادخواست برای چک برگشتی تقاضای تامین خواسته به منظور توقیف اموال مدیون را نیز داشته باشید تا قبل از صدور حکم قطعی مانعی برای انتقال اموال توسط مدیون فراهم آورید.
تامین خواسته چک برگشتی
ارائه دادخواست برای چک برگشتی برای هر دو نوع اقدام گفته شده از طریق دفاتر خدمات قضائی صورت می گیرد. قبل از طرح دعوا باید گواهی عدم پرداخت همراه با کدرهگیری چک را از بانک دریافت نمایید.برای چک های مبالغ تا بیست میلیون تومان شورای حل اختلاف محل اقامت خوانده یا بانک صادرکننده گواهی عدم پرداخت و برای مبالغ بالاتر دادگاه های این محل ها امر رسیدگی را برعهده می گیرند.
هزینه دادرسی:
هزینه ابطال تمبر چک برگشتی یا همان هزینه دادرسی در دفاتر خدمات قضائی و هنگام ارائه دادخواست برای چک برگشتی دریافت می گردد.همیشه باید کارت بانکی همراه داشته باشید چرا که هزینه ها فقط با کارت قابل پرداخت است.
هزینه ابطال تمبر چک برگشتی در طرح دعوای حقوقی تا مبلغ 200 میلیون ریال معادل دو و نیم درصد می باشد.برای مبالغ بالاتر این هزینه سه و نیم درصد است.هزینه تجدید نظرخواهی و واخواهی چهار و نیم درصد از مبلغ محکوم به محاسبه می شود.و هزینه فرجام خواهی و اعاده دادرسی و اعتراض ثالث پنج و نیم درصد است.
در مورد ارائه دادخواست برای چک برگشتی به منظور صرف صدور اجرائیه هزینه دادرسی فوق دریافت نمی شود .در این روش به استناد نظریه مشورتی شماره 705/99/7 تنها هزینه صدور اجرائیه معادل 200000 ریال دریافت می گردد .البته هزینه تطبیق اوراق و ارسال و تعرفه خدمات قضائی جدا از این مبلغ می باشد.در نهایت هزینه ابطال تمبر چک برگشتی در این روش با طرح دعوای حقوقی قابل مقایسه نیست و این بزرگترین حسن این نوع مطالبه می باشد.
چنانچه توانایی پرداخت هزینه دادرسی را ندارید می توانید همزمان با ارائه دادخواست مدعی اعسار شوید.بدین معنی که با مدارک و شهود به دادگاه ثابت نمایید که توان پرداخت ندارید.