مراحل شکایت چک برگشتی
مرحله مرحله تا وصول چک:
بعد از برگشت زدن چک که روش آن و نکات حقوقی مهم و قابل دقت آن را در مقاله مراحل برگشت زدن چک به طور کامل شرح دادیم اکنون نوبت به وصول وجه چک برگشتی می رسد.
4 روش برای مطالبه وجه چک برگشتی:
-
شکایت کیفری:
در بررسی مراحل شکایت ازچک برگشتی همانطور که در مقاله مدت اعتبار چک برگشتی به صورت مفصل بحث کردیم رعایت مواعد زمانی لازم است تا بتوان برای وصول چک از طریق طرح شکایت کیفری اقدام کنیم.کما اینکه چک کیفری باید چک روز باشد بدون هیچ گونه شرط یا قرارداد پیش زمینه و دارای تاریخ و مبلغ به صورت کامل.
در بحث مراحل شکایت چک برگشتی باید ابتدا شکایت خود را از طریق دفاتر خدمات قضائی یا مستقیما از دادسرایی که مدیون چک مقیم آنجاست اقدام نمایید.در این روش بعد از انجام تحقیقات مقدماتی در دادسرا و تایید امکان بررسی کیفری چک و صدور کیفرخواست ،دادگاه کیفری متهم را محکوم به مجازات چک برگشتی می نماید.
این روش به دلیل تعیین مجازات و بار کیفری آن معمولا زودتر از هر روش دیگری مدیون را وادار به پرداخت می نماید اما عیوب خود را نیز دارد.
در مراحل چک برگشتی اقدام از طریق کیفری فقط علیه شخص صادرکننده ممکن می باشد.
-
دعوای حقوقی:
در مقاله دادخواست برای چک برگشتی مراحل شکایت چک برگشتی حقوقی یا به اصطلاح حقوقی طرح دعوا مطرح گردید .این روش تنها روشی است که به کمک آن می توان علیه تمام مسئولین چک اعم از صادرکننده ، ظهرنویس و ضامنین چک اقدام نمود و تمامی مبلغ چک همراه با خسارت تاخیر تادیه و خسارات دادرسی را مطالبه کرد.
در واقع این روش کامل ترین مسیر برای رسیدن به بیشترین میزان حق است.البته عیوب آن نیز باید مد نظر قرار گیرد.اولین عیب آن هزینه دادرسی بالای آن است .دومین عیب آن مدت زمان طولانی برای رسیدن به نتیجه می باشد.
برای رفع عیوب فوق اگر قصد مطالبه وجه چک را دارید ولی از پرداخت هزینه دادرسی ناتوان هستید می توانید هم زمان با تقدیم دادخواست ادعای اعسار از پرداخت هزینه دادرسی نموده و در صورت تایید دادگاه بدون هزینه مطالبه وجه چک نمایید.در مورد زمان طولانی رسیدن به نتیجه نیز می توانید با تامین خواسته اموال مدیون در ابتدای امر و قبل از رسیدگی دادگاه اموال او را توقیف نمایید تا دیگر نگران وصول وجه خود در پایان کار نباشید.
مراحل چک برگشتی در شورای حل اختلاف:
مراحل شکایت چک برگشتی در شورای حل اختلاف نیز همان مراحل طرح و اقامه دعوای حقوقی در دادگاه است.با این تفاوت که هزینه دادرسی برای مبالغ بالای بیست میلیون تومان که در صلاحیت دادگاه می باشد سه و نیم درصد مبلغ چک می باشد.هزینه دادرسی برای مبالغ کمتر از بیست میلیون تومان که در صلاحیت شورای حل اختلاف است دو و نیم درصد از مبلغ چک است.
به جز تفاوت در هزینه دادرسی روند کار بین دادگاه و شورای حل اختلاف کاملا یکسان است.مرجه تجدیدنظر از آراء دادگاههای دادگستری دادگاه تجدیدنظر استان است و مرجع تجدیدنظر از آراء شوراهای حل اختلاف دادگاههای بدوی می باشد.
برای آگاهی از میزان هزینه دادرسی می توانید از سایت عدل ایران کمک بگیرید.
-
صدور اجرائیه از طریق دادگاه:
این روش ابتکار قانون جدیدصدور چک است .مناسب برای چک هایی که جز صادرکننده مدیون دیگری برای پرداخت ندارد و از تاریخ چک مدت زیادی نگذشته است.در صورت وجود شرایط فوق یکی از ساده ترین و سریع ترین روش ها برای رسیدن به مقصد است. در صورت فقدان شروط فوق نیز می توان از این روش مطالبه استفاده کرد ولی امکان صدور اجرائیه برای غیر از صادرکننده و امکان مطالبه خسارت تاخیر تادیه در این روش وجود ندارد.برای مطالبه این موارد ناگزیر از طرح دعوای حقوقی جداگانه می باشیم.
-
صدور اجرائیه از طریق اجراء ثبت:
در بررسی مراحل اجرا گذاشتن چک برگشتی علاوه بر روش فوق می توان اقدام به صدور اجرائیه از طریق اجراء ثبت نیز نمود.این روش سریع ، بدون هزینه و بدون طی مراحل دادرسی دادگاهی و بدون نیاز به مراجعه به مراجع قضایی می باشد.ولی همچنان عیوب اجرائیه از طریق دادگاه در این روش نیز موجود است.
این روش زمانی توصیه می گردد که صادرکننده دارای اموال کافی برای وصول وجه چک می باشد که از طرف دارنده به راحتی قابل شناسایی است.از آنجائی که در اجراء ثبت امکان طرح دعوای اعسار از طرف صادرکننده وجود نداشته و برای گرفتن حکم جلب باید به مراجع قضایی مراجعه نمایید وصول وجه چک از این طریق برای صادرکننده ای که دارای مال قابل معرفی نمی باشد اتلاف وقت و انرژی است.
در نهایت استفاده از تجربه و تخصص وکلای دادگستری در پرونده های چک می تواند شما را در رسیدن هر چه سریع تر کم هزینه تر و بیشترین مبلغ وصول یاری نماید.