وَيْلٌ لِلْمُطَفِّفِينَ ﴿۱﴾ الَّذِينَ إِذَا اكْتَالُوا عَلَى النَّاسِ يَسْتَوْفُونَ ﴿۲﴾ وَإِذَا كَالُوهُمْ أَوْ وَزَنُوهُمْ يُخْسِرُونَ ﴿۳﴾ أَلَا يَظُنُّ أُولَئِكَ أَنَّهُمْ مَبْعُوثُونَ ﴿۴﴾ لِيَوْمٍ عَظِيمٍ ﴿۵﴾

ساعات تماس

16 الی 21

شماره ی تماس و پرسش سوال رایگان

09002450090

خیانت در امانت سفته سفید امضا

خیانت در امانت سفته سفید امضا

خیانت در امانت سفته سفید امضا

خیانت در امانت سفته سفید امضا:

امروزه در بسیاری از روابط اجتماعی و قراردادهای کاری افراد برای اطمینان خاطر ناگزیر از دادن سفته های سفید امضا می شوند.سفته سفید امضا در غالب موارد جهت تضمین حسن انجام کار است و بیشتر از همه در روابط کارگر و کارفرما دیده می شود.در عین اینکه در بسیاری موارد گریزی از دادن این سفته ها نیست اما این گونه سفته به نوبه خود بخشی قابل توجه از دعاوی حقوقی و کیفری مراجع قضایی را به خود اختصاص می دهد.

خیانت در امانت سفته سفید امضا نیز یکی از رایج ترین اینگونه دعاوی است.

پرکردن سفته های سفید امضا:

مطابق قانون ،عرف و البته منطق هر کس به دیگری سفته ای سفید امضا بدهد بدان معناست که با اعتماد به طرف مقابل به وی اجازه داده سایر مندجات سفته را آنگونه که می خواهد پر نماید .بنابراین صرف پر کردن سفته های سفید امضا توسط گیرنده مشمول عنوان جزایی نیست.

به طور کلی دو جرم در این رابطه قابل ارتکاب است .اول سوء استفاده از سفته سفید امضا موضوع ماده 176 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی و خیانت در امانت سفته سفید امضا موضوع ماده 177 همین قانون .و گاه هر دوی این جرائم با هم صورت میگیرد.

سوء استفاده از سفته سفید امضا:

مطابق قانون تعزیرات هر گاه سفته سفید امضایی در اختیار شخصی قرار بگیرد و او با کامل کردن سفته از آن سود استفاده کند مرتکب جرم شده و مجازات آن یک تا سه سال حبس است.

با دقت در این ماده متوجه می شویم که از سفته سفید امضا کامل شده باید سوء استفاده گردد تا جرمی واقع شود.و به صرف پر کردن محتویات سفته مشمول عنوان جزایی نیست.اثبات سفید امضا بودن سفته نیز معمولا از طریق کارشناسی خط و امضا انجام می شود.

جرم خیانت در امانت:

خیانت در امانت سفته سفید امضا موضوع ماده 177 قانون مجازات زمانی اتفاق می افتد که سفته به صورت سفید امضا به طرف مقابل به صورت امانت داده شده باشد مثل رواج سفته های ضمانت در روابط کار.

اگر شخصی که سفته در دست او امانت است با پر کردن محتویات آن اقدام به وصل وجه نماید یا به هر طریقی علیه صادرکننده استفاده نماید مرتکب جرم موضوع این ماده شده است .در این حالت جرم ماده قبل نیز محقق شده و دیگر امکان تعلیق مجازات نیز وجود ندارد.

مجازات خیانت در امانت سفته سفید امضا از شش ماه تا سه سال حبس می باشد.البته نکته مهم در این رابطه آنست که امانی بودن سفته ها در دست شخص باید اثبات گردد و این مسئله به راحتی امکان پذیر نیست.وجود قراردادی که امانی بودن را نشان دهد یا رسید دستی یا شهادت شهود از جمله مدارکی است که می تواند این امانی بودن را به اثبات برساند.

نکات مهم در صدور سفته سفید امضا:

اگر به هر دلیلی ناگزیر از صدور چنین سفته ای شدید باید نکات ذیل را رعایت کنید تا از وقوع جرائم کیفری در امان بمانید:

  1. اگر سفته بواسطه قراردادی صادر می گردد حتما در قرارداد شماره سفته را قید نموده و امانی بودن آن را به صورت واضح بیان کنید.
  2. در قرارداد واسطه شرایط وصول سفته امانی را به صورت صریح مشخص نمایید.
  3. زمان استرداد و شرایط وقوع تخلف را بیان کنید.
  4. حتما از قرارداد با امضاء اصل یک نسخه داشته باشید.
  5. در صورت عدم وجود قرارداد حتما رسید جامعی از طرف مقابل دریافت کنید.
  6. دریافت کنندگان سفته نیز باید دقت کنند که در زمان دریافت کل محتویات سفته و امضا توسط یک نفر و با یک خودکار انجام شود تا از هر گونه ادعایی در آینده ممانعت گردد.

نتیجه گیری:

دادن سفته های سفید امضا همیشه دارای خطرات حقوقی است .پس در اولین و مهمترین نکته تا جایی که امکان دارد از صدور چنین سفته هایی خودداری نمایید.

در صورت اجبار حتما شرایط امانی بودن و سفید امضا بودن سفته را در قرارداد یا رسید دریافتی قید نمایید.

در صورت اتمام رابطه کاری حتما و حتما سفته های خود را مطالبه نمایید و در صورت عدم استرداد به صورت توافق برای دارنده اظهارنامه ارسال کنید.

اما اگر به هر دلیلی در این زمینه دچار مشکل شدید با اثبات خیانت در امانت سفته می توانید خود را از قید شرایط مالی سخت رها کنید.در این زمینه و در صورت لزوم توصیه ما به شما مراجعه به وکلای متخصص در دعاوی مالی جهت طرح شکایت کیفری و پس گرفتن سفته ها می باشد.

 

 

مرضیه توانگر وب‌سایت
لیسانس حقوق و کارشناسی ارشد حقوق پزشکی پاسخگوی شما عزیزان هستم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بعد از ثبت درخواست مشاوره شماره وکیل سریعا در اختیار شما قرار خواهد گرفت تا بتوانید از یک ساعت مشاوره تخصصی استفاده بفرمایید

———————————————————————————————————————————————————————–

قیمت یک ساعت مشاوره با وکلای متخصص ما                                                       50,000تومان

———————————————————————————————————————————————————————–